Studiile au demonstrat ca fiecare copil are inca de la nastere un anumit tip de temperament care determina modul in care el va interactiona cu lumea din jurul sau. Este adevarat ca mediul de joaca are un rol important in modul in care aceasta personalitate se manifesta, insa existenta sa inca de la nastere este un fapt incontestabil.
Omul vine pe lume programat sa raspunda la provocarile vietii cu timiditate, agresivitate, pofta de viata, deprimare, debit verbal, dorinta de a controla situatia si multe alte asemenea trasaturi. Constitutia biologica a fiecarui individ este complexa, insa genele ne influenteaza in mod clar reactiile. Fiecare persoana reactioneaza la situatii similare in maniere surprinzator de asemanatoare sau de diferite, in functie de trasaturile innascute care ii definesc personalitatea.
Din moment ce nu putem alege, ceea ce ne ramane de facut este sa identificam si sa lucram cu tipul de temperament care ne-a fost dat. Inainte de a urma pilda Scripturii de "a-l invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze", este nevoie sa ajungem sa intelegem si sa respectam personalitatea fiecaruia in parte. Pentru acest lucru trebuie sa intelegem cele partu tipuri de temperament care se regasesc la baza personalitatii tuturor oamenilor, fie ei adulti sau copii.
Personalitatea populara
Temperament dominant SANGVINIC
Sangvinicii populari sunt persoane pline de energie, sociabile si pline de distractie. Ei sunt cei care au pe masini afise de genul: "Noi cand ne mai distram?".
Sangvinicii cauta atentia, afectiunea, aprobarea si acceptul celor din jurul lor. Aceste persoane tumultuoase aduc dramatism si culoare in aproape orice situatie; ei iubesc sa fie in centrul atentiei si sa ii stimuleze pe altii. Ei sunt cei care initiaza conversatii si se pot imprieteni imediat cu toate persoanele din grup. Sangvinicii sunt de obicei optimisti si aproape intotdeauna fermecatori. Dar ei pot fi si dezorganizati, emotivi si hipersensibili cu privire la ce cred altii despre ei.
Sangvinicului i s-ar potrivi descrieri de tipul: "Vorbeste tot timpul" sau "Pentru el nimeni nu este strain". Aceasta persoana ar putea fi descrisa drept "cea care vorbeste".
Personalitatea puternica
Temperament dominant COLERIC
Colericii puternici sunt cei care sunt prin definitie orientati spre atingerea scopurilor, care traiesc pentru reusite si care se organizeaza cu usurinta. Moto-ul lor ar putea fi foarte bine sloganul companiei Nike: "Pur si simplu fa-o!".
Colericii cauta loialitatea si aprecierea celorlalti. Ei fac tot posibilul sa detina controlul si asteapta sa fie apreciati pentru realizarile lor. Le plac provocarile si accepta imediat sarcini dificile. Auto-disciplina si capacitatea lor de a se concentra ii fac sa fie liberi si puternici. Energia si hotararea lor ii pot duce insa la o obsesie pentru munca, ii pot face sa fie dogmatici, incapatanati si sa para insensibili fata de sentimentele celor din jur.
Despre un coleric se poate spune: "Iese intr-adevar in evidenta" sau "Daca vrei sa fie facut ceva, atunci spune-i lui". Acestei persoane i s-ar potrivi apelativul de "cel care face".
Personalitatea perfecta
Temperamentul dominant MELANCOLIC
Melancolicul perfect este mai tacut, mai profund si mai serios decat celelalte tipuri. Melancolicii cauta sa obtina perfectiunea in tot ceea ce este important pentru ei. Moto-ul lor ar putea fi: "Daca un lucru merita facut, atunci merita facut cum trebuie!". Perfectiunea fiind scopul lor, ei sunt deseori dezamagiti si chiar deprimati atunci cand rezultatele obtinute sunt mai putin decat perfecte.
Melancolicii au nevoie de intelegerea si sprijinul celorlalti. Ei au nevoie de asemenea de spatiu si liniste pentru a se gandi inainte de a vorbi sau actiona. Ei sunt persoane care se concentreaza pe sarcinile pe care le au de indeplinit, fiind atenti si organizati. Ei sunt acei perfectionisti care se regasesc in ideea de ordine, pe ei putandu-se conta pentru indeplinirea unei sarcini la timp. Acest perfectionism ii poate face insa prea critici sau prea pesimisti, ajungand sa se innebuneasca pe ei insisi prin incercarile lor ca totul sa se ridice la cele mai inalte standarde.
Cand se vorbeste despre un melancolic, cu siguranta se va spune: "Este o persoana atat de serioasa!" sau "Este un perfectionist". Acestei persoane i se potriveste apelativul de "ganditor".
Personalitatea linistita
Temperament dominant FLEGMATIC
Flegmaticii linistiti sunt peroane echilibrate si multumite. Ei nu simt deloc nevoia sa schimbe lumea sau sa rastoarne starea de lucruri existenta. Cu adevarat conservatori, ei privesc lumea din perspectiva conservarii propriei lor energii. Moto-ul lor ar putea fi: "De ce sa stau in picioare cand pot sa stau pe scaun? De ce sa stau pe scaun cand as putea sa ma intind?". Persoanelor mai energice, flegmaticii le par mult prea inceti. Cauza nu este faptul ca ei ar pute fi mai putin inteligenti decat altii, ci tocmai faptul ca sunt mult mai inteligenti. In loc sa se agite si sa se ingrijoreze, ei stau si privesc, hotarati "sa nu faca prea mult caz pentru lucruri minore".
Flegmaticilor nu le place sa riste, nu le plac provocarile sau surprizele si au nevoie de timp pentru a se adapta la schimbare. Cu toate ca evita situatiile prea stresante, ei lucreaza bine sub presiune. Lipsa de disciplina si de motivare ii face ca, in absenta unui lider puternic, sa lancezeasca prea mult.
Flegmaticii sunt rezervati, insa apreciaza compania altor persoane. Desi nu simt nevoia sa vorbeasca la fel de mult ca si sangvinicii, ei au o istetime innascuta si par sa spuna vorba potrivita la momentul potrivit. Sunt oameni echilibrati si stabili si, deoarece sunt ei insisi orientati spre ideea de siguranta si pentru familiile lor. Ei cauta linistea si armonia si tind sa actioneze mai mult ca si negociatori decat ca si luptatori. Ei sunt acei indivizi loiali care se fac respectati si apreciati pentru grija pe care o poarta celor din familie si pentru ajutorul pe care il dau persoanelor care au nevoie de ei.
Vorbind despre un flegmatic, lumea va spune: "Este asa de scumpa" sau "Este un tip asa simpatic". Aceasta persoana ar putea fi descrisa ca si "observatorul".
Articol pe acelasi subiect
Thursday, August 9, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment