Friday, August 10, 2007

Combinatii temperamentale

Tabelul de mai jos rezuma trasaturile esentiale ale fiecarui tip de temperament:



Fiecare persoana se naste cu o predispozitie spre unul (sau mai multe) din cele patru tipuri de temperament. Majoritatea dintre noi prezinta o combinatie a doua tipuri de temperament. In unele cazuri, aceste doua tipuri sunt in echilibru, dar de cele mai multe ori unul din aceste tipuri este predominant.

Analizand tabelul de mai sus se observa patru combinatii naturale. Cele doua cadrane din partea de sus a tabelului - sangvinicul si colericul - se combina in mod natural deoarece ambii sunt extrovertiti, optimisti si sinceri. Persoana care prezinta aceasta combinatie va fi o persoana agitata care se simte stimulata de prezenta celor din jur. Copiii cu o combinatie temperamentala intre sangvinic si coleric sunt fermecatori si vorbesc in timp ce-si fac treaba sau cand, in multe cazuri, ii pun pe altii sa o faca pentru ei.

Temperamentele melancolic si flegmatic, realizeaza si ele o combinatie naturala deoarece ambele sunt introvertite, pesimiste si vorbesc pe un ton linistit. O combinatie temperamentala intre melancolic si flegmatic va aduce mai putina agitatie si prezenta altor persoane va conduce la epuizare. A avea de a face cu alte persoane este epuizant pentru combinatia temperamentala melancolic-flegmatic. Ca si parte buna, ei fac totul perfect si la timp si pot fi persoane placute care evita conflictele. Sunt insa situatii cand firea lor prea tipicara ii va duce la depresie si ii va lipsi de energia necesara pentru a mai realiza ceva.

Deoarece au atatea trasaturi in comun, combinatiile intre sangvinic si coleric sau melancolic si flegmatic au de obicei ca rezultat o persoana echilibrata. In antiteza cu aceste combinatii, cele de tipul coleric si cel melancolic pe de o parte si intre cel sangvinic si cel flegmatic pe de alta parte reunesc optimismul cu pesimismul, agitatia cu pasivitatea si sociabilitatea cu deplina rezerva. Rezultatul este tendinta ca unul din cele doua tipuri sa fie predominant. Persoanele care prezinta una din aceste combinatii oscileaza intre un tip de personalitate si celalalt, in functie de situatie.

Tipurile de temperament din partea dreapta a tabelului - coleric si melancolic - produc, prin combinatie, o persoana cu totul orientata spre realizarea de scopuri, persona care va excela in a realiza tot ce isi propune, facand totul repede si incercand ca rezultatul sa fie perfect. Poate insa sa devina prea autoritara si manipulativa atunci cand este descurajata de faptul ca nimeni nu-si face treaba la timp si cum trebuie.
Si sangvinic-flegmatic din partea stanga a tabelului reprezinta o combinatie naturala, rezultatul fiind o persoana interesata de relatiile cu cei din jur. Aceasta combinatie da nastere prietenului preferat al tuturor celor din jur: un sangvinic amuzant cu o fire de flegmatic placut si relaxat. O persoana cu o combinatie temperamentala sangvinic-flegmatic este o persoana adorabila, cu un puternic simt al umorului, este permanent relaxata si gata sa te accepte asa cum esti. Din pacate cei cu aceasta combinatie temperamentala, peot avea tendinta de a deveni indisciplinati, chiar sarcastici si fara disponibilitatea de a face ceva. Isi uita cu usurinta responsabilitatile, insa reusesc intotdeauna sa-i incante pe altii intr-atat incat sa faca treaba in locul lor.

Articol pe acelasi subiect

No comments: