Sunday, August 12, 2007

Pot fi oare contrastele reunite intr-un tot armonios?

Fiecare deintre noi s-a nascut cu un anumit tip de temperament sau o anumita combinatie naturala a acestor tipuri, insa exista si persoane care par sa prezinte trasaturi ale unor temperamente aparent opuse. Este cazul unui flegmatic complet linistit acasa care devine un coleric puternic din prima clipa cum ajunge la serviciu; sau al unui melanolic perfect care are acea tendinta innascuta de a organiza totul, dar al carui mod preferat de a-si petrece timpul liber este sa fie sufletul oricarei petreceri.

Cum este posibil? Se pot combina intr-adevar temperamente opuse?

Desi este adevarat ca multi oameni actioneaza ca si cum personalitatea lor ar fi dominata de doua tipuri temperamentale aflate in opozitie, de cele mai multe ori ei poseda in realitate o astfel de personalitate. In unele cazuri, noi suntem cei care atribuim in mod eronat anumite caracteristici unui anumit tip de temperament. Fara a intelege pe deplin comportamentul specific cat si motivatia care caracterizeaza fiecare tip, ne trezim presupunand ca numai melancolicii sunt organizati (cand, de fapt, si colericii au aceasta trasatura) sau ca numai colericii pot fi lideri foarte puternici (desi si alte tipuri de temperament pot conduce cu succes).

Mai este si faptul ca multi dintre noi au invatat sa actioneze in anumite domenii ale vietii de zi cu zi altfel decat ar dicta-o tendinta noastra naturala. Pe scurt, pentru a ne descoperi adevarata personalitate trebuie sa invatam sa deosebim eul nostru natural de cel dobandit. Atunci cand nu facem aceasta distinctie, ne aflam in situatia de a ne manifesta in limitele unei personalitati care, de fapt, nu ne apartine. Astfel ajungem sa ne punem o masca ce ascunde adevarata noastra personalitate, care ofera o falsa imagine despre noi si care, in ultima instanta, ne stoarce de toata vlaga.

De ce sunt purtate mastile

"Poarta o masca" este o expresie pe care o folosim pentru a descrie comportamentul unei persoane care nu se manifesta in concordanta cu temperamentul sau innascut. Atunci cand nu suntem ceea ce am fost creati sa fim, intreaga noastra existenta este ca o piesa de teatru in care jucam un rol ce nu ne reprezinta. Jucam un rol care nu este real, ceea ce in final ne va epuiza. Dar ce ii face pe oameni sa poarte o asemenea masca?

Evitarea respingerii
Inca de la nastere, instinctele noastre de baza includ frica de a fi respins si nevoia de a fi acceptat.Din acest motiv, daca au avut experienta respingerii sau chiar aceea de a nu fi acceptati de cei pe care ii iubesc, copiii pot ajunge sa isi modifice personalitatea, manifestand trasaturi care nu tin de temperamentul lor innascut. Copiii abuzati, de exemplu, pot incerca sa-si modifice felul de a fi pentru a deveni asa cum observa ei ca le-ar placea celor care ii abuzeaza. Ei gandesc ca, daca sunt mai cuminti, daca zambesc mai des, daca isi fac perfect treburile din casa, atunci nu vor mai avea de suferit.

Dorinta de a fi la nivelul asteptarilor
Atunci cand, in mod constant, se asteapta de la copii sa se poarte intr-un anumit mod, ei chiar ajung sa se ridice la nivelul asteptarilor. Rezultatul este ca parintii care, in mod constient sau inconstient, conditioneaza comportamentul unui copil, ii pot modifica personalitatea. Incercand sa creasca copii care sa se ridice la nivelul asteptarilor si sperantelor lor, parintii le pot schimba copiilor parerea despre cine sunt ei in realitate. Exista cazuri in care parintii au mers atat de departe incat copiii lor au ajuns sa practice meserii care le displac complet, care nu se potrivesc cu tipul lor de temperament innascut, dar care au fost pe placul parintilor lor.

Dorinta de a obtine "copii la indigo"
Acei parinti care nu inteleg rolul pe care natura l-a jucat in existenta copiilor lor incearca de multe ori sa ii faca pe toti copiii sa se poarte la fel. Zicala "copiii trebuie sa se vada, nu sa se auda" se potriveste copiilor cu temperament melancolic si flegmatic, dar va ingradi spontaneitatea sangvinicului care va spune: "Chestia asta nu are niciun haz", iar potentialul de conducere al colericului va protesta: "Eu nu am niciun cuvant de spus?".

Indiferent care este motivul pentru care oamenii poarta o astfel de masca, este important sa-si identifice adevaratul temperament si sa inlature masca ce-l ascunde.

Articol pe acelasi subiect

No comments: