Saturday, April 7, 2007

Tu unde te situezi pe Scala Starilor tale Sufletesti?

In The Secret se spune ca cel mai important lucru nu este acela de a-ti controla gandurile (deoarce ar fi aproape imposibil) ci felul in care te simti. In "Cere si ti se va da" se explica foarte bine acest lucru, precum si cum poti afla cat de departe esti de indeplinirea propriilor dorinte. Exista o scala care indica pozitia de (plin) maxim, in care stii ca esti foarte aproape de implinirea dorintei si pozitia de (gol) minim, in care esti cel mai departe de implinirea dorintei. Aceasta scala arata astfel:

1. Bucurie / Cunoastere / Putere / Libertate / Apreciere
2. Pasiune
3. Entuziasm / Emotie / Fericire
4. Asteptari pozitive / Convingeri
5. Optimism
6. Speranta
7. Multumire
8. Plictiseala
9. Pesimism
10. Frustrare / Iritare / Nerabdare
11. Coplesire
12. Dezamagire
13. Nesiguranta
14. Griji
15. Blamare
16. Descurajare
17. Manie
18. Razbunare
19. Ura / Furie
20. Gelozie
21. Nesiguranta / Vina / Nevrednicie
22. Teama / Suparare / Depresie / Disperare / Neputinta

Cand suntem pe deplin constienti unde suntem, stim de asemenea unde am vrea sa fim si avem capacitatea de a cunoaste daca ne indreptam sau nu in directia dorita ... atunci numic nu ne mai poate tine pe loc. Aparenta lipsa de control asupra experientei noastre de viata se datoreaza in mare parte faptului ca nu realizam in ce directie ne indreptam. Fara o apreciere constienta a emotiilor noastre si a ceea ce reprezinta, deseori ne indepartam de scopurile noastre.

De exemplu, pasul de la depresie la manie reprezinta un prgres, o imbunatatire a starii. Aici este important sa nu se persiste in manie. Iarasi pasul de la manie la sentimentul eliberator de frustrare reprezinta o imbunatatire emotionala. Majoritatea oamenilor nu doresc sa fie in preajma unei persoane manioase, mai degraba ar prefera intr-un mod egoist ca persoana manioasa sa se intoarca in fosta stare de depresie, intrucat de obicei depresia este o stare interioara, in timp ce adesea mania se revarsa asupra celor care sunt in apropiere.

" Cineva din afara ta nu poate sti daca alegerea maniei este o imbunatatire pentru starea ta sufleteasca; doar tu stii - dupa eliberarea pe care o simti - caracterul adecvat al fiecarui gand. Pana cand nu vei hotara sa te calauzesti singur prin ceea ce simti, nu vei putea face niciun progres vizibil pe calea indeplinirii dorintelor tale."

"Secretul redobandirii sentimentului minunat de imputernicire si control consta in a decide, chiar acum, indiferent cat de bine sau de rau te simti, ca vei face tot posibilul sa-ti fie bine. Sa atingi cel mai placut sentiment la care ai acces chiar acum si procedand astfel continuu, intr-o perioada scurta de timp te vei simti bine. Aceasta este calea care trebuie urmata!"

* Furie iti ofera un sentiment de eliberare din depresie, amaraciune, disperare, frica, vina sau neputinta;

* Razbunarea ofera un sentiment de eliberare din furie;

* Mania ofera un sentiment de eliberare din razbunare;

* Blamarea ofera un sentiment de eliberare din manie;

* Descurajarea ofera un sentiment de eliberare din blamare;

* Iritarea ofera un sentiment de eliberare din descurajare;

* Pesimismul ofera un sentiment de eliberare din iritare;

* Speranta ofera un sentiment de eliberare din pesimism;

* Optimismul ofera un sentiment de eliberare din speranta;

* Asteptarile pozitive ofera un sentiment de eliberare din optimism;

* Bucuria ofera un sentiment de eliberare din asteptari pozitive.

Concluzia este ca trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce simtim pentru a fi capabili sa intelegem ce ni se intampla. Ceea ce simtim - si sentimentul de eliberare pe care il descoperim atunci cand alegem un sentiment mai placut - sunt adevarata masura a ceea ce atragem in viata noastra.

In al doilea volum, care este un ghid aplicativ, sunt descrise cateva tehnici simple de control si imbunatatire al starilor sufletesti. In scurt timp poti deveni un expert in a-ti controla starile, dar si in a atrage ceea ce doresti cu adevarat in viata ta.

1 comment:

Horia ~CF~ said...

Tony Robbins are o serie de cinci secrete pe care le-am detaliat pe blog.