Tuesday, April 3, 2007

Contemplarea respiratiei

Atata timp cat traim respiram. A medita asupra respiratiei inseamna a ne concentra atentia asupra procesului natural al respiratiei, fara a incerca sa o modificam in vreun fel.
Indreptati-va atentia asupra acelui loc din corp unde simtiti cel mai bine respiratia. Poate fi abdomenul sau pieptul, in orice caz, acel loc care vedeti ca se ridica si coboara la fiecare respiratie; sau pot fi narile, in cazul in care simtiti cum intra aerul atunci cand inspirati si expirati.
Ori de cate ori atentia dvs. se indeparteaza de la procesul respiratiei, reamintiti-va sa va reconectati la ritmul si existenta respiratiei. Incepeti din nou la fiecare respiratie, urmarind ce se intampla intr-o stare de constienta deplina.
Ramaneti atent la intreaga secventa a inspiratiei, expiratiei si pauzei dintre respiratii. Dupa observarea initiala, continuati sa ramaneti atent... Pastrarea atentiei aprofundeaza contemplatia.
Urmariti miscarile naturale ale respiratiei, felul unic in care evolueaza fiecare respiratie, resimtind cu acuratete si precizie senzatiile fiecarei respiratii. O respiratie poate fi mai lunga sau mai scurta, mai rapida sau mai profunda. Urmariti atent aceste schimbari naturale, remarcand nuantele senzatiilor schimbatoare, in timp ce se formeaza si dispar.
Relaxati-va cu fiecare respiratie, urmarind-o pur si simplu asa cum este, fara a incerca sa o modificati in vreun fel, reinnoindu-va atentia la fiecare respiratie.
Concentrati-va atentia asupra inceputului respiratiei si continuati sa fiti atent de-a lungul intregii respiratii, cate o respiratie pe rand, conectandu-va si mentinandu-va atentia cu fiecare noua respiratie, percepand-o asa cum este de la un moment la altul. Ramaneti atent pana la urmatoarea respiratie.
Folositi-va de respiratie ca de o ancora de care sa va prindeti atentia, un loc unde sa va intoarceti ori de cate ori gandurile va zboara in alta parte. Cand va dati seama ca atentia va slabeste, aduceti-o inapoi la respiratie...

1 comment:

Mihai Teddy said...

Felicitari pentru blog, Camelia!
Eu contemplu "intimplarea" si-mi respir norocul care imi "rasare" in cale de fiecare data cind il merit!
Iti urez mult succes in actiunile tale, in care te sprijin la:

http://dezvoltare-personala.blogspot.com

Mihail Popescu
Sursa ta de dezvoltare personala