Sunday, December 23, 2007

Cuvinte care celebreaza si sustin viata

"Nu pot sa nu ma gandesc ca lumea ar fi un loc mai bun daca am invata sa vorbim mai mult despre ceea ce este bine si nu despre ceea ce este rau."

Exista o zicala veche care spune: "Jigniti-l pe celalalt si e ca si cum l-ati fi ucis. Dar laudati-l si fiti martorii a ceea ce se intampla!"

Cuvintele potrivite ne intra in suflet si raman cu noi pentru tot restul zilelor noastre. Cui nu i s-a intamplat ca cineva sa-i spuna cateva cuvinte aparent fara importanta si astfel sa-i faca ziua mai frumoasa, sau acele cuvinte sa-i ramana intiparite in memorie? "Fiecare dintre noi ajunge la un punct de rascruce, cand nu mai parem a sti ce urmeaza sa facem. Apoi se iveste cineva care spune exact cuvintele potrivite pentru a ne face sa trecem peste acel moment."

Este extraordinar sa auzim cat mai raspicat cuvinte placute, sa ne hranim sufletul si imaginatia cu ele, sa facem din ele un model pentru noi insine.

In viata noastra, pentru orice problema, exista mereu cel putin o solutie. "Viata nu este decat o serie de probleme. Vrei sa te plangi in privinta lor sau sa le rezolvi? Problemele solicita curaj si intelepciune din partea noastra." Nu este nevoie nici de curaj si nici de intelepciune pentru a te plange.

Dar pentru ca toti avem atat de multe provocari in viata noastra, este important sa acordam intelegere oamenilor din jurul nostru. Ceea ce daruiesti, se intoarce spre tine inzecit. Cea mai simpla metoda de a-i incuraja pe ceilalti este sa-i intrebi si sa dai dovada de interes. "Cea mai profunda nevoie a firii umane este dorinta de a se simti important." Dale Carnegie, in cartea sa Secretele Succesului - cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent, ofera sase reguli care pot face din tine un om cu abilitati de relationare nemaipomenite:
1. Trebuie sa devii cu adevarat interesat de oameni.
2. Zambeste.
3. Adu-ti aminte ca numele unei persoane este cel mai dulce si mai important sunet din lume pentru acea persoana.
4. Fii un bun ascultator. Incurajeaza-i pe altii sa vorbeasca despre ei insisi.
5. Vorbeste astfel incat cuvintele tale sa vizeze interesul celuilalt.
6. Fa in asa fel incat cealalta persoana sa se simta importanta - si fa-o cu sinceritate.


Aprecierile sincere scot la iveala cele mai bune calitati ale unui om, si orice om, oricat de rau ar parea, are si calitati bune. Atunci cand reusim sa vedem si sa scoatem in evidenta doar calitatile pozitive din orice om, insuflam cu adevarat viata celor din jurul nostru.

A insufla viata in ceilalti oameni este o calitate absolut exceptionala. Majoritatea oamenilor pe care ii intalnim nu traiesc cu adevatar. Ei sunt vii biologic, dar sufeltul lor este plin de atat de multe suferinte si preocupari. A gasi lucrurile bune din oameni si apoi sa le comunici ceea ce ai gasit, inseamna sa le ridici moralul, sa-i incurajezi. Inseamna sa gasesti cuvinte de lauda si sa aplauzi, inseamna sa hranesti visuri, si cel mai important, inseamna sa oferi oamenilor motive pentru a celebra viata.

Richard DeVos spunea: "Putine lucruri in aceasta lume sunt mai puternice decat un imbold pozitiv, un zambet, un cuvant optimist si plin de speranta. Un *poti s-o faci* atunci cand situatia este dura."

Exista foarte multe biografii si povestiri despre cat de mult au insemnat cateva cuvinte de incurajare pentru multi oameni de succes. Voi spune acum cateva cuvinte despre poveste lui Thomas Edison care nu a rezistat prea mult la scoala. El suferea de un deficit de atentie. Profesoara a facut exact opusul a ceea ce a trebuit sa faca - i-a pus in piept un insemn negativ si cat se poate de distrugator. Pentru a inrautati lucrurile, i l-a inmanat de fata cu toti colegii lui. Ea a mai spus ca mintea lui era "invalmasita", vrand sa spuna confuza, iar copiii de la scoala au inceput sa il strige "Invalmasitul". Mama sa, intelegand cat rau poate face o astfel de porecla, l-a retras de la scoala si l-a educat acasa. L-a incurajat cu fiecare pas pe care il facea in educatia sa. Ea a intrezarit geniul lui si i-a spus baiatului acest lucru, inspirandu-l astfel pentru ceva maret. Pana la sfarsitul zilelor sale, Edison i-a multumit mamei sale pentru increderea pe care a avut-o in el si pentru incurajarile oferite.

Cuvintele frumoase au puterea:
De a inviora atunci cand lumea pare sa ne destrame visurile;
De a ne face sa radem si sa zambim;
De a ne imbunatati imaginea de sine;
De a ne da de inteles ca exista cineva caruia ii pasa;
De a ne ridica moralul;
De a ne imblanzi inimile;
De a ne sustine in momentele grele;
De a celebra succesele noastre;
De a ne face sa simtim ca si noi contam;
De a ne aminti ce este bun si corect in lume;
De a ne face sa intelegem de ce trebuie sa fim recunoscatori;
De a ne arata ca altii au incredere in noi;
De a ne lumina ziua;
De a ne imbogati vietile.


Retine: FOLOSESTE CUVINTE CARE CELEBREAZA SI SUSTIN VIATA!

Saturday, December 22, 2007

Folositi magia gandirii la scara mare

Gandirea la scara mare e magica. Dar ea se uita foarte usor. Cand va loviti de obstacole, exista pericolul sa ganditi la scara mica. Si atunci veti pierde.
In cele ce urmeaza voi prezenta cateva indrumari succinte pentru a va mentine la o scara mare de gandire de fiecare data cand sunteti tentat sa ganditi la scara redusa.

A. Cand oamenii marunti incearca sa va traga in jos, GANDITI LA SCARA MARE. Fiti siguri, exista unii oameni care doresc ca dv. sa pierdeti, sa experimentati nefericirea, sa fiti certati. Dar acesti oameni nu va pot atinge daca retineti trei lucruri:

1.Castigati daca refuzati sa va luptati cu oameni marunti. Daca va luptati cu astfel de oameni, ajungeti de marimea lor. Ramaneti niste oameni verticali.
2. Asteptati-va sa fiti apostrofati. E o dovada ca cresteti.
3.Amintiti-va ca cei ce va apostrofeaza sunt psihologic bolnavi. Fiti importanti. Invatati sa va para rau pentru ei.

Ganditi la o scara suficient de mare pentru a deveni imuni la atacurile din partea oamenilor meschini.

B. Cand va copleseste sentimentul "Nu-am-ceea-ce-imi-trebuie", GANDITI LA SCARA MARE. Retineti: daca va considerati slab, asa sunteti. Daca va considerati neadaptat, asa sunteti. Daca va credeti de mana a doua, asa veti fi.

Indepartati tendinta naturala de a va vinde pe un pret de nimic prin urmatoarele procedee:

1.Aratati important. Va ajuta sa ganditi ca un om important. Felul in care aratati se leaga in mare masura de cum va simtiti pe dinauntru.
2.Concentrati-va asupra a ceea ce aveti. Elaborati o reclama de tip evaluati-va-la-valoarea-reala - si folositi-o. Invatati sa va supraevaluati. Cunoasteti-va partea pozitiva a personalitatii.
3.Puneti oamenii in perspectiva corecta. Persoana cealalta este tot un om, deci de ce ne-ar fi frica de ea?

Ganditi la o scara suficient de mare ca sa vedeti cat de important sunteti cu adevarat!

C. Atunci cand un dezacord sau o cearta par inevitabile, GANDITI LA SCARA MARE.

Rezistati cu succes la tentatia de a avea un dezacord sau o cearta in urmatorul fel:

1.Intrebandu-va: "Cinstit vorbind, este oare acest lucru suficient de important ca sa pornim o cearta?"
2.Reamintindu-va ca nu castigati niciodata nimic certandu-va, dar pierdeti mereu ceva.

Ganditi la o scara suficient de mare ca sa va dati seama ca dezacordurile, certurile, ura si neintelegerile nu va vor ajuta niciodata sa ajungeti unde va doriti.

D. Cand va simtiti infrant, GANDITI LA SCARA MARE. Nu e posibil sa obtineti un succes important fara greutati si obstacole. Dar este posibil sa va traiti restul vietii fara a fi infrant. Ganditorii la scara mare abordeaza astfel obstacolele:

1.Priviti orice obstacol ca pe o lectie. Cercetati-l. Folositi-l sa va propulseze pe mai departe. Castigati cate ceva de pe urma fiecarui obstacol.
2.Combinati perseverenta cu experimentarea. Faceti un pas inapoi si porniti de la zero cu o abordare noua.

Ganditi la o scara suficient de mare ca sa vedeti ca infrangerea nu e nimic mai mult decat o stare de spirit.

E. Cand o dragoste se stinge, GANDITI LA SCARA MARE. O gandire negativa, meschina de tipul "El(ea)-nu-a-fost-corect(a)-fata-de-mine-deci-ma-voi-razbuna" ucide povestea de iubire, distruge afectiunea care va poate apartine. Faceti aceste lucruri cand nu va merge bine in iubire:

1.Concentrati-va asupra calitatilor importante pe care le poseda persoana care doriti sa va iubeasca. Lasati lucrurile minore la locul lor - in pozitia a doua.
2.Faceti ceva special pentru partenerul dv. - si faceti acest lucru des. Ganditi la scara suficient de mare ca sa gasiti secretul ce va conduce la bucuriile conjugale.

F. Cand simtiti ca progresul in ceea ce faceti scade, GANDITI LA SCARA MARE. Indiferent ce profesie aveti, un statut mai inalt, un venit mai mare au o singura sursa: cresterea calitatii si a cantitatii activitatii dv. Actionati astfel:

Ganditi-va :"Pot lucra mai bine." Puteti atinge perfectiunea. Puteti face absolut totul mai bine. Nimic pe lume nu se face pe atat de bine pe cat s-ar putea. Iar cand va ganditi: "Pot lucra mai bine", gasiti modalitati de a lucra mai bine. Gandirea de tip "Pot lucra mai bine" declanseaza puterea creatoare.
Ganditi la o scara suficient de mare incat sa vedeti ca daca puneti activitatea dv. pe primul plan, banii vor veni de la sine.
In cuvintele lui Publius Syrus,
Inteleptul este stapanul propriei sale minti.
Nebunul ii este sclav.

Friday, December 21, 2007

Investiti incredere in semeni

"Omul obisnuit" poate fi condus cu usurinta daca ai respectul sau si daca demonstrezi ca il respecti si tu pentru o anumita capacitate a sa.

Daca vrei sa imbunatatesti o anumita latura a unei persoane, comporta-te ca si cum acea caracteristica face deja parte din calitatile ei exceptionale. Shakespeare a spus: "Asumati-va o virtute, daca n-o posedati." La fel de bine poti asuma si declara direct ca ceilalti oameni au exact acea calitate pe care vrei sa o posede. Daca ii faci sa se ridice la inaltimea asteptarilor, vor face eforturi supraomenesti mai degraba decat sa te vada dezamagit.

Exemplu: Intr-o dimineata, doctorul M F, medic stomatolog, a fost socat cand unul dintre pacienti i-a aratat ca erau urme de murdarie pe cana din metal cu care isi clatea gura. Adevarat, pacientul folosise paharul din carton, dar nu era profesional sa foloseasca echipament murdar. Cand a plecat pacientul, doctorul s-a retras in biroul lui ca sa-i scrie o scrisoare cameristei care venea de doua ori pe saptamana sa curete cabinetul. I-a scris:

Draga B,
Te vad rar, asa ca m-am gandit sa-ti multumesc pentru exceptionala curatenie pe care o faci. Si cum veni vorba, m-am hotarat sa-ti propun sa faci si cateva ore suplimentare in afara de cele doua ore de doua ori pe saptamana. Astfel, cand simti nevoia sa faci o curatenie generala, cum ar fi curatarea cestilor si-asa mai departe, ia-ti o jumatate de ora in plus de lucru, pe care, evident ti-o voi plati.


"A doua zi cand am intrat in cabinet", povestea medicul, "biroul meu era lustruit ca o oglinda, ca si scaunul, de pe care aproape am alunecat. Cand am intrat in cabinet, am gasit pe suport cea mai curata si stralucitoare cana placata cu crom. Nu o tratasem niciodata pe femeia mea de serviciu cu respectul necesar, si un mic gest ca acea scrisoare a facut-o sa se autodepaseasca.

Exista o zicala veche care spune: "Jigniti-l pe celalalt si e ca si cum l-ati fi ucis. Dar laudati-l si fiti martorii a ceea ce se intampla!"

In cartea ei Amintiri, Viata mea cu Maeterlinck, Georgette Leblanc descrie uimitoarea transformare a unei Cenusarese belgiene.

"O servitoare de la un hotel din apropiere imi aducea mesele", scrie ea. "Era poreclita Marie, spalatoreasa de vase, fiindca incepuse sa munceasca pe acel post. Era un fel de monstru, sasie, cu picioarele strambe, slaba la trup si la suflet.
Intr-o zi, in timp ce tinea in mana farfuria mea cu macaroane, i-am spus brusc: Marie, in tine zac o multime de miracole nefolosite!
Obisnuita sa-si infranga emotiile, Marie a asteptat cateva clipe, neindraznind sa faca nici cel mai mic gest, de teama unei catastrofe. Apoi a pus farfuria pe masa, a oftat si a spus inteligent: Doamna!
Nu s-a indoit, n-a pus o intrebare. Pur si simplu s-a intors la bucatarie si a repetat ce spusesem, cu atata credinta, incat nimeni n-a ras de ea. Din acea zi a inceput sa fie respectata. Dar cea mai surprinzatoare schimbare a avut loc in Marie insasi. Crezand cu putere ca ascunde miracole nevazute, a inceput sa-si ingrijeasca trupul si chipul, astfel incat tineretea ei sleita a inceput sa infloreasca din nou si sa-i mascheze, incet-incet, infatisarea de odinioara.
Doua luni mai tarziu, m-a anuntat ca se va marita cu nepotul bucatarului. O replica aparent neinsemnata, i-a schimbat cursul vietii."
Georgette Leblanc ii oferise "Mariei Spalatoreasa" o reputatie pe care trebuia sa o respecte - si acea reputatie o transformase.