Sunday, December 23, 2007

Cuvinte care celebreaza si sustin viata

"Nu pot sa nu ma gandesc ca lumea ar fi un loc mai bun daca am invata sa vorbim mai mult despre ceea ce este bine si nu despre ceea ce este rau."

Exista o zicala veche care spune: "Jigniti-l pe celalalt si e ca si cum l-ati fi ucis. Dar laudati-l si fiti martorii a ceea ce se intampla!"

Cuvintele potrivite ne intra in suflet si raman cu noi pentru tot restul zilelor noastre. Cui nu i s-a intamplat ca cineva sa-i spuna cateva cuvinte aparent fara importanta si astfel sa-i faca ziua mai frumoasa, sau acele cuvinte sa-i ramana intiparite in memorie? "Fiecare dintre noi ajunge la un punct de rascruce, cand nu mai parem a sti ce urmeaza sa facem. Apoi se iveste cineva care spune exact cuvintele potrivite pentru a ne face sa trecem peste acel moment."

Este extraordinar sa auzim cat mai raspicat cuvinte placute, sa ne hranim sufletul si imaginatia cu ele, sa facem din ele un model pentru noi insine.

In viata noastra, pentru orice problema, exista mereu cel putin o solutie. "Viata nu este decat o serie de probleme. Vrei sa te plangi in privinta lor sau sa le rezolvi? Problemele solicita curaj si intelepciune din partea noastra." Nu este nevoie nici de curaj si nici de intelepciune pentru a te plange.

Dar pentru ca toti avem atat de multe provocari in viata noastra, este important sa acordam intelegere oamenilor din jurul nostru. Ceea ce daruiesti, se intoarce spre tine inzecit. Cea mai simpla metoda de a-i incuraja pe ceilalti este sa-i intrebi si sa dai dovada de interes. "Cea mai profunda nevoie a firii umane este dorinta de a se simti important." Dale Carnegie, in cartea sa Secretele Succesului - cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent, ofera sase reguli care pot face din tine un om cu abilitati de relationare nemaipomenite:
1. Trebuie sa devii cu adevarat interesat de oameni.
2. Zambeste.
3. Adu-ti aminte ca numele unei persoane este cel mai dulce si mai important sunet din lume pentru acea persoana.
4. Fii un bun ascultator. Incurajeaza-i pe altii sa vorbeasca despre ei insisi.
5. Vorbeste astfel incat cuvintele tale sa vizeze interesul celuilalt.
6. Fa in asa fel incat cealalta persoana sa se simta importanta - si fa-o cu sinceritate.


Aprecierile sincere scot la iveala cele mai bune calitati ale unui om, si orice om, oricat de rau ar parea, are si calitati bune. Atunci cand reusim sa vedem si sa scoatem in evidenta doar calitatile pozitive din orice om, insuflam cu adevarat viata celor din jurul nostru.

A insufla viata in ceilalti oameni este o calitate absolut exceptionala. Majoritatea oamenilor pe care ii intalnim nu traiesc cu adevatar. Ei sunt vii biologic, dar sufeltul lor este plin de atat de multe suferinte si preocupari. A gasi lucrurile bune din oameni si apoi sa le comunici ceea ce ai gasit, inseamna sa le ridici moralul, sa-i incurajezi. Inseamna sa gasesti cuvinte de lauda si sa aplauzi, inseamna sa hranesti visuri, si cel mai important, inseamna sa oferi oamenilor motive pentru a celebra viata.

Richard DeVos spunea: "Putine lucruri in aceasta lume sunt mai puternice decat un imbold pozitiv, un zambet, un cuvant optimist si plin de speranta. Un *poti s-o faci* atunci cand situatia este dura."

Exista foarte multe biografii si povestiri despre cat de mult au insemnat cateva cuvinte de incurajare pentru multi oameni de succes. Voi spune acum cateva cuvinte despre poveste lui Thomas Edison care nu a rezistat prea mult la scoala. El suferea de un deficit de atentie. Profesoara a facut exact opusul a ceea ce a trebuit sa faca - i-a pus in piept un insemn negativ si cat se poate de distrugator. Pentru a inrautati lucrurile, i l-a inmanat de fata cu toti colegii lui. Ea a mai spus ca mintea lui era "invalmasita", vrand sa spuna confuza, iar copiii de la scoala au inceput sa il strige "Invalmasitul". Mama sa, intelegand cat rau poate face o astfel de porecla, l-a retras de la scoala si l-a educat acasa. L-a incurajat cu fiecare pas pe care il facea in educatia sa. Ea a intrezarit geniul lui si i-a spus baiatului acest lucru, inspirandu-l astfel pentru ceva maret. Pana la sfarsitul zilelor sale, Edison i-a multumit mamei sale pentru increderea pe care a avut-o in el si pentru incurajarile oferite.

Cuvintele frumoase au puterea:
De a inviora atunci cand lumea pare sa ne destrame visurile;
De a ne face sa radem si sa zambim;
De a ne imbunatati imaginea de sine;
De a ne da de inteles ca exista cineva caruia ii pasa;
De a ne ridica moralul;
De a ne imblanzi inimile;
De a ne sustine in momentele grele;
De a celebra succesele noastre;
De a ne face sa simtim ca si noi contam;
De a ne aminti ce este bun si corect in lume;
De a ne face sa intelegem de ce trebuie sa fim recunoscatori;
De a ne arata ca altii au incredere in noi;
De a ne lumina ziua;
De a ne imbogati vietile.


Retine: FOLOSESTE CUVINTE CARE CELEBREAZA SI SUSTIN VIATA!

No comments: