Ce credeti ca deosebeste un om care castiga de exemplu 60.000 euro pe an de o alta persoana care castiga doar 12.000 euro pe an, dar lucreaza in acelasi loc? Credeti ca este de cinci ori mai inteligent? Sau munceste de cinci ori mai mult? Sau a avut sanse de cinci ori mai multe? Nu. Cu siguranta, nu. Ceea ce il deosebeste este faptul ca el a gandit la o scara de cinci ori mai mare decat celalalt.
Succesul nu este in directa legatura cu puterea inteligentei, ci cu puterea gandului. Gandurile puternice sunt magice.
Dar daca puterea gandului este atat de mare, de ce nu se folosesc toti de ea? Chiar daca nu vrem sa recunoastem, suntem cu totii influentati in mod decisiv de gandurile celor din jurul nostru. Si multe din aceste ganduri nu sunt puternice, ci nevolnice. Mediul care ne inconjoara incearca sa ne tina in loc, sa ingrosam randurile celor care rateaza mereu locul intai. Ni se spune zilnic ca sunt prea multi sefi si prea putini subalterni. Cu alte cuvinte, nu mai exista alte ocazii de a conduce, caci deja sunt prea multi sefi, deci sa fim satisfacuti ca suntem ceea ce suntem: o persoana marunta.
Dar aceasta idee nu prea corespunde realitatii. Cei care conduc in toate domeniile, ne spun, ca necazul e ca sunt prea multi subalterni si nici pe departe prea multi sefi.
Mediul acesta deosebit de meschin mai spune si alte lucruri. Spre exemplu, spune ca "ce-o fi, o fi", ca nu ne putem controla destinul, ca soarta e atotputernica. Asadar sa ne lasam visele la o parte, sa uitam de dorinta de a avea o viata mai buna si mai prospera. Ne indeamna la resemnare si cinism, sa ne intindem pe pat si sa ne asteptam ultima clipa de viata.
Mereu auzim spunandu-se ca succesul nu merita pretul pe care il cere, ca si cum ar trebui sa ne vindem sufletul, viata de familie, constiinta, valorile in care credem pentru a fi in frunte. Cand, de fapt, succesul nu cere un anume pret. Fiecare pas inainte ne ofera dividende.
Tot acest mediu ne mai spune ca oamenii lupta prea mult pentru un loc in frunte. Asa o fi? Daca ne uitam in jur, sau la solicitarile oamenilor, vom vedea ca cele mai multe cereri sunt pentru un salariu de 12.000 euro pe an, nu pentru 60.000 euro. Cerinta este mai mare pentru locurile inferioare decat pentru cele de varf. Asadar, in ceea ce priveste perspectivele, lumea de astazi e ca o strada scurta, dar deloc aglomerata. Sunt nenumarate ocaziile care ii asteapta pe cei ce au indrazneala sa creada in puterea gandului.
Profetul David spunea: "Oamenii sunt ceea ce cred in adancul sufletului ca sunt." Emerson a spus: "Oamenii mari sunt cei ce-si dau seama ca gandurile guverneaza lumea." Milton a spus: "Mintea e o lume in ea insasi si doar ea poate transforma iadul in rai si raiul in iad." Shakespeare a remarcat: "Nimic nu este nici bun nici rau daca nu-l consideram ca atare".
Dar pe ce dovezi ne bazam? De unde stim ca marii ganditori nu s-au inselat? Juste intrebari. Dovada o avem in vietile oamenilor care au avut succes si implinindu-se intr-un mod fericit, ne demonstreaza ca, intr-adevar, puterea gandului e magica.
O calitate admirabila o au oamenii care cauta instrumentele care sa le poata oferi toate lucrurile bune pe care le merita si care sa-i ajute sa-si transforme visele in realitate.
Ganditi la scara mare si veti trai la scara mare. Fericirea voastra va fi evaluata la scara mare. La fel si implinirile, si venitul, si prietenii si respectul.
Marele filosof Disraeli spunea: "Viata e prea scurta ca sa fie traita meschin."
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment