Friday, November 2, 2007

Abilitatea de a construi o echipa

Noi romanii, chiar daca facem parte dintr-o comunitate foarte mare, aceea a Europei, avem traditiile noastre specifice, care sunt inscrise in codul genetic al generatiilor contemporane. Datorita trecutului nostru istoric, al dominatiilor succesive, am fost obligati sa renuntam. Verbul a renunta este inscris in codul nostru genetic. Mai apoi, datorita sistemelor comunist si socialist, carora a trebuit sa ne supunem, am mostenit un mod de gandire specific. Ne-a fost impus termenul de proletar si ni s-a repetat mereu si mereu ca toti suntem egali. Asta insemnand ca nimeni nu poate fi mai bun decat celalalt, traducandu-se prin uniformitate.

Apoi a aparut o miscare care sa dezvolte o societate libera si democratica. Dar, pentru a dezvolta o economie libera trebuie sa fii capabil sa oferi servicii clientului. Pentru asta trebuie sa fii capabil sa ridici clientul. Asta inseamna sa pui alti oameni inaintea ta. Serviciile catre clienti sunt o mare problema la noi in tara, precum in toata Europa de Est, unde au fost prezente cele doua sisteme amintite mai sus. Pentru ca daca punem pe cineva inaintea noastra inseamna ca noi suntem mai putin importanti, deci nu mai suntem egali unii cu ceilalti. Daca ii ridicam pe altii, noi devenim mai putin importanti.

Dar daca tu ridici alti oameni, tu devii mai important. Nu te face mai important decat alti oameni, ci viata ta devine mai importanta. Secretul conducerii unei echipe nu este legat de putere sau de pozitie, sau de importanta numelui, sau prestigiu, sau despre bani. Ci a conduce o echipa este capacitatea de a ridica alti oameni, de a intampina nevoile oamenilor, capacitatea de a pune alti oameni inaintea ta, de a gandi mai mult la alti oameni decat la tine insuti.

Viata mea devine mai valoroasa daca ridic alti oameni.

Daca inveti sa dezvolti oameni in acest mod, le poti schimba viata si oamenii vor avea incredere in tine.

O alta problema in Romania dar si in restul Europei de Est este aceea de a discuta cu liderii. Noi nu am fost obisnuiti sa avem incredere in lideri, deoarece nu am fost obisnuiti sa avem incerdere in ei, pentru ca nu au fost prea buni cu noi. Liderii trebuie sa castige mai intai increderea oamenilor oferindu-le un serviciu, iar noi sa avem incredere in oameni. Ani de zile am fost pregatiti sa nu avem incredere in oameni.

Conceptul pe care trebuie sa ne focalizam este acela de a dezvolta o echipa, ca si cum am pune la un loc o echipa sportiva, sau o echipa muzicala. Trebuie sa dezvoltam o echipa in interiorul familiei noastre si o echipa in afacerea noastra. Aici intervine notiunea de unitate.

Unitatea nu este uniformitate. Uniformitate inseamna a ne comporta toti la fel, ceea ce este nesanatos. Noi suntem difetiti si nu putem fi caracterizati prin uniformitate.

Unitatea nu este nici unanimitate. E foarte sanatos sa nu fii de acord cu cineva intr-u totul sau cu tot ce ti se intampla.

Unitatea este spiritul dintr-o relatie:
-imi pasa de tine, iti pasa de mine;
-am incredere in tine, ai incredere in mine;
-eu te ridic pe tine, tu ma ridici pe mine;
-eu incerc sa te inteleg si nu trebuie sa castig intotdeauna un argument.

Unitatea este locul in care iei toate diferentele din oameni si toti isi mentin diferentele, dar toata lumea are un spirit de unitate. Nu vorbim unii in spatele celorlalti, spunem oamenilor ce gandim, dar o facem cu respect, invatam sa respectam alti oameni si ii lasam sa-si implineasca dorintele, invatam in mod sincer cum sa servim nevoile altora.

Aceasta este o cale exceptionala pentru lideri. Oameni diferiti, vin impreuna cu contributia lor individuala si formeaza o armonie, o echipa.

Romania s-a uitat spre Vest pentru a-si dezvolta economia si a vazut fructele succesului acestuia: bani, prestigiu, succes extern, stil de viata minunat. Ceea ce nu a vazut au fost alte fructe: fericirea, apropierea in relatii, familii sanatoase, echilibru in viata, stil de viata productiv. Dar nu a vazut mai ales radacinile care au produs aceste fructe: felul de a te descurca in fata stresului, a munci sarguincios, a construi alti oameni, a invata sa deservesti clientul, sa fii umil, sa fii cinstit. Acestea din urma sunt lucrurile care duc la adevaratul succes.

Vrei sa ai succes? Adica:
-vrei sa ai o familie extraordinara?
-vrei sa contribui la a schimba lumea?
-vrei sa faci cei mai multi bani pe care ii poti face?
-vrei sa ai un stil de viata minunat?
-vrei sa ai prieteni apropiati?
Focalizeaza-te la radacini, nu la fructe. Daca te bazezi sa ingrijesti radacinile, vei avea parte si de toate fructele in viata ta. Altfel vei obtine repede niste fructe, dar iti va lipsi bucuria din viata si te vei simti gol, ca si cum ti-ar lipsi viata.

A construi o echipa necesita o schimbare interioara. Este mai intai acea munca cu tine insuti pentru a-ti construi radacinile, valorile si apoi a le impartasi cu toti oamenii din jurul tau. Abilitatea de a construi o echipa reprezinta o parte foarte importanta a inteligentei emotionale.

No comments: