Pentru a intelege ce se ascunde dincolo de aparente si a comunica eficient cu ceilalti oameni, trebuie retinute patru adevaruri:
1.Exista multi oameni care sufera
Nu este nevoie sa fii psihiatru pentru a observa ca in aceasta lume exista multi oameni care sufera. Un numar imens de oameni ascunde suferinte adanci.
2.Oamenii care sufera ranesc adesea alti oameni
Poetul german Herman Hesse scria: "Atunci cand urasti o persoana, urasti, de fapt, acea parte din ea care se regaseste si in tine. Ceea ce nu face parte din noi nu ne deranjeaza." In momentul in care oamenii raniti ataca alti oameni, aceasta este de fapt reactia la ceea ce se intampla in interiorul si nu in exteriorul lor. Ei simt sau cred lucruri negative cu privire la propria persoana. Problema e ca oamenii care nu cred in ei nu vor cunoaste succesul si, de asemenea, ii vor impiedica pe cei din jurul lor sa atinga succesul.
3.Oamenii care sufera sunt adesea raniti de alti oameni
Nu numai ca oamenii care sufera ranesc la randul lor, dar sunt si vulnerabili, fiind usor de ranit de ceilalti. In cazul in care cineva are o aschie in deget si o lasa acolo, degetul se va umfla si se va infecta. Daca vine apoi o alta persoana si ii atinge foarte usor degetul, individul va urla de durere si ii va spune: "Mi-ai provocat suferinta!" Dar, in realitate, problema nu e la persoana care a lovit din greseala degetul. Problema este cu persoana care are aschia in deget si si-a neglijat rana.
In mod similar functioneaza si suferinta emotionala. Oamenii raniti reactioneaza exagerat si sunt supraprotectori. Mai mult, exercita o influenta peste masura, adica ei sunt cei care controleaza relatia. Intotdeauna cand interactionam cu ceilalti, trebuie sa retinem urmatorul lucru: oricand reactia unei persoane este mai mare decat problema in sine, aproape intotdeauna este vorba, de fapt, de altceva.
4.Oamenii care sufera se ranesc adesea pe ei insisi
Intr-o veche sceneta umoristica, un Stie-Tot ii tine predici prietenului sau, in statia in care asteapta trenul de legatura in fiecare dimineata. Si de fiecare data Stie-Tot il impunge pe prietenul sau in piept cu degetul. Ceea ce, bineinteles, nu ii convine celuilalt barbat. Motiv pentru care acesta hotaraste sa puna capat situatiei.
Urmatoarea zi, in drumul sau catre statie, se intalneste cu un al treilea prieten caruia ii spune: "M-am saturat ca acest Stie-Tot sa imi tina predici si sa ma impunga cu degetul in piept. Astazi il voi pune la punct."
"Si cum vei face acest lucru?" l-a intrebat prietenul lui.
Barbatul isi desfacu atunci haina pentru a descoperi trei bucati de dinamita legate de pieptul sau. "Astazi, cand ma va impunge, ii va sari mana in aer."
Oamenii suferinzi sunt, de cele mai multe ori, exact asa. Desi ranesc alti oameni, persoanele pe care le ranesc cel mai mult si mai des sunt chiar ei insisi. Poetul George Herbert spunea: "Cel care nu ii poate ierta pe ceilalti distruge puntea pe care el insusi trebuie sa o treaca."
Cum sa interactionezi cu oamenii care sufera?
Autorul Glen Clark ofera urmatorul sfat: "Daca doresti sa calatoresti departe si rapid, calatoreste fara griji. Elibereaza-te de invidie, de gelozie, de incapacitatea de a ierta, de egoism si lacrimi." Oamenii care nu au trecut peste suferinta lor cu greu reusesc sa urmeze acest sfat. Drept rezultat, ei vor actiona si reactiona diferit fata de oamenii sereni.
Daca ne vom afla in situatia de a interactiona cu o persoana care sufera, lucru pe care toti trebuie sa-l facem din cand in cand, avem de facut urmatoarele:
-Sa nu luam ca pe un afront ceea ce ni se spune
-Sa cautam problema dincolo de persoana
-Sa privim dincolo de situatie
-Sa nu le sporim suferinta
-Sa-i ajutam sa gaseasca sprijin
Dar daca suntem noi cei care sufera?
Este necesar mai intai sa ne raspundem la intrebarea: Sunt o persoana care ii raneste pe oameni sau care este ranita prea usor de ei? Daca raspunsul este afirmativ, avem de raspuns si la urmatoarea intrebare: Sunt pregatit sa imi rezolv problemele si sa imi depasesc durerea? Aici este solutia. Cei mai multi oameni vor o rezolvare rapida, ceva care sa ii elibereze pe moment. De aceea unii aleg sa atace; acest lucru ii face sa se simta mai bine pe moment. Altii apeleaza la alcool, mancare sau orice altceva care le diminueaza durerea. Dar: "Daca vrei sa te faci bine, ai nevoie de mai mult decat de o reparatie. Ai nevoie sa te insanatosesti."
Oamenii care cauta linistea sufleteasca nu vor o eliberare de moment. Ei cauta ceea ce e corect. Oamenii care cauta o reparatie se opresc din a lucra la rezolvarea problemei imediat ce durerea sau presiunea se diminueaza. Oamenii care cauta serenitatea continua sa faca ceea ce este corect si sa lucreze la propria imbunatatire, chiar si cand starea de disconfort a disparut. In acest proces este posibil sa avem de-a face si cu lucruri neplacute. Insa recompensa ar putea fi descoperirea unor comori despre a caror existenta nici macar nu stiam. Iar la sfarsitul efortului depus vom putea dezvolta o capacitate sanatoasa de relationare.
"Este mai rentabil sa rezolvi o situatie decat sa dizolvi o relatie."
"Prieteniile sunt precum banii, mai usor de facut decat de pastrat."
"Maretia unei prietenii nu sta in mana intinsa, in zambetul cald sau in bucuria oferita de tovarasie; ea sta in inspiratia spirituala ce se naste cand descoperi ca si altcineva crede in tine si e dispus sa iti incredinteze prietenia sa."
Saturday, November 24, 2007
Sunday, November 18, 2007
Schimbarea stilului de viata
In acest articol voi face o comparatie intre hipnoza si puterea gandirii pozitive.
Creierul omului mediu are un potential nelimitat, care nu este folosit. Acest lucru acum este bine cunoscut. Dar ce este hipnoza? - Este incredere oarba. Si voi explica acest lucru.
Prin concentrare, o persoana sugereaza unei alte persoane, ce se supune hipnozei, sa faca tot ceea ce i se cere. Iata trei exemple care demonstreaza cat de puternica este mintea umana.
1.Hipnotizatorul spune unei persoane timide si introvertite ca este o vedeta si un vorbitor de exceptie. Aceasta persoana, se transforma in cateva minute intr-o persoana extrovertita si vorbareata, un adevarat orator. Hipnotizatorul a ajutat-o sa-si depaseasca sentimentele negative pe care le avea despre ea insasi, sugerandu-i o situatie pozitiva, pe care ea a acceptat-o ca adevarata. Sugestia pozitiva a inlocuit imaginea negativa si persoana a raspuns corespunzator.
2.Un elev are probleme la matematica. Sub hipnoza el devine un vrajitor in ale matematicii in cateva secunde. Asta inseamna ca hipnotizatorul i-a facut un curs intesiv de matematica? Nu. Doar i-a sugerat ca poate sa o faca, a daramat barierele pe care elevul si le-a construit de unul singur si care ii suprimau potentialul, care astfel s-a realizat.
3.Doi prieteni puternici, care puteau ridica peste 100 kg, sunt transformati in niste slabanogi doar in cateva secunde si nu mai pot ridica nici macar o minge. Cum a fost posibil acest lucru? Mintea controleaza muschii, si daca creierul spune muschilor ca nu se poate, atunci nu se poate. Dar este adevarat si reversul. Cand creierul spune ca se poate, atunci se poate.
Demonstratiile facute de hipnotizator arata doar ca noi putem face absolut toate lucrurile pe care creierul ne spune ca le putem face. Avem potentialul de a face imposibilul daca noi credem ca se poate. Hipnotizatorul nu schimba felul de a fi, nici cunoasterea, si nici potentialul muschilor unei persoane. Tot ce a facut a fost sa faca niste sugestii pe care persoana respectiva le-a acceptat ca adevarate.
Fiecare dintre noi suntem hipnotizati intr-un mod foarte real, ca si cum am fi sub o vraja. Noi facem doar lucrurile pe care ne spunem ca le putem face. Daca esti introvertit, slab, incet, este doar pentru ca tu ti-ai permis sa crezi aceste lucruri despre tine, si depinde doar de tine ca sa le schimbi, si chiar le poti schimba.
Deci care este cheia? In toate aceste lucruri cheia este increderea.
Pentru a-ti schimba stilul de viata trebuie sa lucrezi asupra increderii. Dar nu o poti schimba daca nu schimbi lucrurile pe care le faci de obicei. Facand aceleasi lucruri, vei avea aceleasi rezultate in continuare. Acum, trebuie sa ataci problema increderii. Atunci cand citesti, deja incepi sa schimbi ceva in tine, deja incepi sa pui bazele increderii. Increderea vine in primul rand din cunoastere si apoi din actiune. Iata cum functioneaza mintea umana: mai intai primesti informatia, apoi intri intr-o stare orientata pe solutii (mintea ta incepe sa caute solutii), apoi gasesti strategia, apoi intri in actiune si apoi ai si rezultate.
Educandu-te, informandu-te continuu, schimbi mereu ceva in tine. Nu ai timp? Dar ca sa mananci ai timp? Este asemanator. Educatia este hrana mintii. Trebuie sa creezi in tine o urgenta pentru ceea ce vrei sa schimbi. Atunci iti reprioritizezi ziua in functie de ce este important pentru tine. In clipa in care ai luat o decizie, vei gasi si calea pentru a realiza schimbarea pe care ti-o doresti. Pentru a avea in viata ta lucruri noi, trebuie sa devii un om nou. Trebuie sa faci tot ceea ce poti face pentru a construi increderea de care ai nevoie.
Este foarte important sa nu te mai lasi in voia lucrurilor care ar putea sa-ti distraga atentia de la telul tau. De asemenea, actiunea vindeca frica! Uneori suntem paralizati de frica. Dar daca o vom privi pur si simplu in fata, ea va disparea. Vei vedea ca este doar o proiectie a mintii tale.
Daca vei inceta sa privesti lucrurile asa cum sunt, ci asa cum pot fi, vei deveni un ganditor eficient. Este important sa privesti in viitor. Sa-ti proiectezi imaginea pe care o doresti si sa o vizualizezi mereu.
Creierul omului mediu are un potential nelimitat, care nu este folosit. Acest lucru acum este bine cunoscut. Dar ce este hipnoza? - Este incredere oarba. Si voi explica acest lucru.
Prin concentrare, o persoana sugereaza unei alte persoane, ce se supune hipnozei, sa faca tot ceea ce i se cere. Iata trei exemple care demonstreaza cat de puternica este mintea umana.
1.Hipnotizatorul spune unei persoane timide si introvertite ca este o vedeta si un vorbitor de exceptie. Aceasta persoana, se transforma in cateva minute intr-o persoana extrovertita si vorbareata, un adevarat orator. Hipnotizatorul a ajutat-o sa-si depaseasca sentimentele negative pe care le avea despre ea insasi, sugerandu-i o situatie pozitiva, pe care ea a acceptat-o ca adevarata. Sugestia pozitiva a inlocuit imaginea negativa si persoana a raspuns corespunzator.
2.Un elev are probleme la matematica. Sub hipnoza el devine un vrajitor in ale matematicii in cateva secunde. Asta inseamna ca hipnotizatorul i-a facut un curs intesiv de matematica? Nu. Doar i-a sugerat ca poate sa o faca, a daramat barierele pe care elevul si le-a construit de unul singur si care ii suprimau potentialul, care astfel s-a realizat.
3.Doi prieteni puternici, care puteau ridica peste 100 kg, sunt transformati in niste slabanogi doar in cateva secunde si nu mai pot ridica nici macar o minge. Cum a fost posibil acest lucru? Mintea controleaza muschii, si daca creierul spune muschilor ca nu se poate, atunci nu se poate. Dar este adevarat si reversul. Cand creierul spune ca se poate, atunci se poate.
Demonstratiile facute de hipnotizator arata doar ca noi putem face absolut toate lucrurile pe care creierul ne spune ca le putem face. Avem potentialul de a face imposibilul daca noi credem ca se poate. Hipnotizatorul nu schimba felul de a fi, nici cunoasterea, si nici potentialul muschilor unei persoane. Tot ce a facut a fost sa faca niste sugestii pe care persoana respectiva le-a acceptat ca adevarate.
Fiecare dintre noi suntem hipnotizati intr-un mod foarte real, ca si cum am fi sub o vraja. Noi facem doar lucrurile pe care ne spunem ca le putem face. Daca esti introvertit, slab, incet, este doar pentru ca tu ti-ai permis sa crezi aceste lucruri despre tine, si depinde doar de tine ca sa le schimbi, si chiar le poti schimba.
Deci care este cheia? In toate aceste lucruri cheia este increderea.
Pentru a-ti schimba stilul de viata trebuie sa lucrezi asupra increderii. Dar nu o poti schimba daca nu schimbi lucrurile pe care le faci de obicei. Facand aceleasi lucruri, vei avea aceleasi rezultate in continuare. Acum, trebuie sa ataci problema increderii. Atunci cand citesti, deja incepi sa schimbi ceva in tine, deja incepi sa pui bazele increderii. Increderea vine in primul rand din cunoastere si apoi din actiune. Iata cum functioneaza mintea umana: mai intai primesti informatia, apoi intri intr-o stare orientata pe solutii (mintea ta incepe sa caute solutii), apoi gasesti strategia, apoi intri in actiune si apoi ai si rezultate.
Educandu-te, informandu-te continuu, schimbi mereu ceva in tine. Nu ai timp? Dar ca sa mananci ai timp? Este asemanator. Educatia este hrana mintii. Trebuie sa creezi in tine o urgenta pentru ceea ce vrei sa schimbi. Atunci iti reprioritizezi ziua in functie de ce este important pentru tine. In clipa in care ai luat o decizie, vei gasi si calea pentru a realiza schimbarea pe care ti-o doresti. Pentru a avea in viata ta lucruri noi, trebuie sa devii un om nou. Trebuie sa faci tot ceea ce poti face pentru a construi increderea de care ai nevoie.
Este foarte important sa nu te mai lasi in voia lucrurilor care ar putea sa-ti distraga atentia de la telul tau. De asemenea, actiunea vindeca frica! Uneori suntem paralizati de frica. Dar daca o vom privi pur si simplu in fata, ea va disparea. Vei vedea ca este doar o proiectie a mintii tale.
Daca vei inceta sa privesti lucrurile asa cum sunt, ci asa cum pot fi, vei deveni un ganditor eficient. Este important sa privesti in viitor. Sa-ti proiectezi imaginea pe care o doresti si sa o vizualizezi mereu.
Friday, November 16, 2007
Puterea magica a gandului
Ce credeti ca deosebeste un om care castiga de exemplu 60.000 euro pe an de o alta persoana care castiga doar 12.000 euro pe an, dar lucreaza in acelasi loc? Credeti ca este de cinci ori mai inteligent? Sau munceste de cinci ori mai mult? Sau a avut sanse de cinci ori mai multe? Nu. Cu siguranta, nu. Ceea ce il deosebeste este faptul ca el a gandit la o scara de cinci ori mai mare decat celalalt.
Succesul nu este in directa legatura cu puterea inteligentei, ci cu puterea gandului. Gandurile puternice sunt magice.
Dar daca puterea gandului este atat de mare, de ce nu se folosesc toti de ea? Chiar daca nu vrem sa recunoastem, suntem cu totii influentati in mod decisiv de gandurile celor din jurul nostru. Si multe din aceste ganduri nu sunt puternice, ci nevolnice. Mediul care ne inconjoara incearca sa ne tina in loc, sa ingrosam randurile celor care rateaza mereu locul intai. Ni se spune zilnic ca sunt prea multi sefi si prea putini subalterni. Cu alte cuvinte, nu mai exista alte ocazii de a conduce, caci deja sunt prea multi sefi, deci sa fim satisfacuti ca suntem ceea ce suntem: o persoana marunta.
Dar aceasta idee nu prea corespunde realitatii. Cei care conduc in toate domeniile, ne spun, ca necazul e ca sunt prea multi subalterni si nici pe departe prea multi sefi.
Mediul acesta deosebit de meschin mai spune si alte lucruri. Spre exemplu, spune ca "ce-o fi, o fi", ca nu ne putem controla destinul, ca soarta e atotputernica. Asadar sa ne lasam visele la o parte, sa uitam de dorinta de a avea o viata mai buna si mai prospera. Ne indeamna la resemnare si cinism, sa ne intindem pe pat si sa ne asteptam ultima clipa de viata.
Mereu auzim spunandu-se ca succesul nu merita pretul pe care il cere, ca si cum ar trebui sa ne vindem sufletul, viata de familie, constiinta, valorile in care credem pentru a fi in frunte. Cand, de fapt, succesul nu cere un anume pret. Fiecare pas inainte ne ofera dividende.
Tot acest mediu ne mai spune ca oamenii lupta prea mult pentru un loc in frunte. Asa o fi? Daca ne uitam in jur, sau la solicitarile oamenilor, vom vedea ca cele mai multe cereri sunt pentru un salariu de 12.000 euro pe an, nu pentru 60.000 euro. Cerinta este mai mare pentru locurile inferioare decat pentru cele de varf. Asadar, in ceea ce priveste perspectivele, lumea de astazi e ca o strada scurta, dar deloc aglomerata. Sunt nenumarate ocaziile care ii asteapta pe cei ce au indrazneala sa creada in puterea gandului.
Profetul David spunea: "Oamenii sunt ceea ce cred in adancul sufletului ca sunt." Emerson a spus: "Oamenii mari sunt cei ce-si dau seama ca gandurile guverneaza lumea." Milton a spus: "Mintea e o lume in ea insasi si doar ea poate transforma iadul in rai si raiul in iad." Shakespeare a remarcat: "Nimic nu este nici bun nici rau daca nu-l consideram ca atare".
Dar pe ce dovezi ne bazam? De unde stim ca marii ganditori nu s-au inselat? Juste intrebari. Dovada o avem in vietile oamenilor care au avut succes si implinindu-se intr-un mod fericit, ne demonstreaza ca, intr-adevar, puterea gandului e magica.
O calitate admirabila o au oamenii care cauta instrumentele care sa le poata oferi toate lucrurile bune pe care le merita si care sa-i ajute sa-si transforme visele in realitate.
Ganditi la scara mare si veti trai la scara mare. Fericirea voastra va fi evaluata la scara mare. La fel si implinirile, si venitul, si prietenii si respectul.
Marele filosof Disraeli spunea: "Viata e prea scurta ca sa fie traita meschin."
Succesul nu este in directa legatura cu puterea inteligentei, ci cu puterea gandului. Gandurile puternice sunt magice.
Dar daca puterea gandului este atat de mare, de ce nu se folosesc toti de ea? Chiar daca nu vrem sa recunoastem, suntem cu totii influentati in mod decisiv de gandurile celor din jurul nostru. Si multe din aceste ganduri nu sunt puternice, ci nevolnice. Mediul care ne inconjoara incearca sa ne tina in loc, sa ingrosam randurile celor care rateaza mereu locul intai. Ni se spune zilnic ca sunt prea multi sefi si prea putini subalterni. Cu alte cuvinte, nu mai exista alte ocazii de a conduce, caci deja sunt prea multi sefi, deci sa fim satisfacuti ca suntem ceea ce suntem: o persoana marunta.
Dar aceasta idee nu prea corespunde realitatii. Cei care conduc in toate domeniile, ne spun, ca necazul e ca sunt prea multi subalterni si nici pe departe prea multi sefi.
Mediul acesta deosebit de meschin mai spune si alte lucruri. Spre exemplu, spune ca "ce-o fi, o fi", ca nu ne putem controla destinul, ca soarta e atotputernica. Asadar sa ne lasam visele la o parte, sa uitam de dorinta de a avea o viata mai buna si mai prospera. Ne indeamna la resemnare si cinism, sa ne intindem pe pat si sa ne asteptam ultima clipa de viata.
Mereu auzim spunandu-se ca succesul nu merita pretul pe care il cere, ca si cum ar trebui sa ne vindem sufletul, viata de familie, constiinta, valorile in care credem pentru a fi in frunte. Cand, de fapt, succesul nu cere un anume pret. Fiecare pas inainte ne ofera dividende.
Tot acest mediu ne mai spune ca oamenii lupta prea mult pentru un loc in frunte. Asa o fi? Daca ne uitam in jur, sau la solicitarile oamenilor, vom vedea ca cele mai multe cereri sunt pentru un salariu de 12.000 euro pe an, nu pentru 60.000 euro. Cerinta este mai mare pentru locurile inferioare decat pentru cele de varf. Asadar, in ceea ce priveste perspectivele, lumea de astazi e ca o strada scurta, dar deloc aglomerata. Sunt nenumarate ocaziile care ii asteapta pe cei ce au indrazneala sa creada in puterea gandului.
Profetul David spunea: "Oamenii sunt ceea ce cred in adancul sufletului ca sunt." Emerson a spus: "Oamenii mari sunt cei ce-si dau seama ca gandurile guverneaza lumea." Milton a spus: "Mintea e o lume in ea insasi si doar ea poate transforma iadul in rai si raiul in iad." Shakespeare a remarcat: "Nimic nu este nici bun nici rau daca nu-l consideram ca atare".
Dar pe ce dovezi ne bazam? De unde stim ca marii ganditori nu s-au inselat? Juste intrebari. Dovada o avem in vietile oamenilor care au avut succes si implinindu-se intr-un mod fericit, ne demonstreaza ca, intr-adevar, puterea gandului e magica.
O calitate admirabila o au oamenii care cauta instrumentele care sa le poata oferi toate lucrurile bune pe care le merita si care sa-i ajute sa-si transforme visele in realitate.
Ganditi la scara mare si veti trai la scara mare. Fericirea voastra va fi evaluata la scara mare. La fel si implinirile, si venitul, si prietenii si respectul.
Marele filosof Disraeli spunea: "Viata e prea scurta ca sa fie traita meschin."
Saturday, November 3, 2007
Realizarea telurilor
Este tulburator sa stii ca atata timp cat iti doresti sa atingi stelele (telul meu maret) - nu vei sfarsi tinand in mana un pumn de noroi. Trebuie sa vedeti viata ca pe un lucru extraordinar, iar telurile voastre trebuie sa fie la fel de marete ca viata insasi. "Nu faceti planuri marunte, caci ele nu au capacitatea de a atata sufletul oamenilor!" - a spus candva un intelept.
Modul in care percepeti viata va influenta felul in care o veti trai. Luati o bucata de fier si transformati-o intr-o broasca pentru usa - va valora doar un dolar! Faceti copite din bucata de fier si va valora 50 de dolari! Luati aceeasi bucata de fier, indepartati impuritatile din ea, transformati-o in otel pur, din care veti face arcuri pentru ceasuri de mare precizie si va valora un sfert de milion de dolari!
Modul in care percepeti o bucata de fier creeaza diferenta, asa cum se intampla cu modul in care va percepeti viitorul si propria imagine de sine. Trebuie sa aveti un obiectiv maret. Telurile variaza, fireste, de la individ la individ. "Realizarile se masoara in functie de greutatea obstacolelor pe care a trebuit sa le depasesti pentru atingerea telurilor tale" - a spus Booker T. Washington.
Modul in care percepeti viata va influenta felul in care o veti trai. Luati o bucata de fier si transformati-o intr-o broasca pentru usa - va valora doar un dolar! Faceti copite din bucata de fier si va valora 50 de dolari! Luati aceeasi bucata de fier, indepartati impuritatile din ea, transformati-o in otel pur, din care veti face arcuri pentru ceasuri de mare precizie si va valora un sfert de milion de dolari!
Modul in care percepeti o bucata de fier creeaza diferenta, asa cum se intampla cu modul in care va percepeti viitorul si propria imagine de sine. Trebuie sa aveti un obiectiv maret. Telurile variaza, fireste, de la individ la individ. "Realizarile se masoara in functie de greutatea obstacolelor pe care a trebuit sa le depasesti pentru atingerea telurilor tale" - a spus Booker T. Washington.
Friday, November 2, 2007
Abilitatea de a construi o echipa
Noi romanii, chiar daca facem parte dintr-o comunitate foarte mare, aceea a Europei, avem traditiile noastre specifice, care sunt inscrise in codul genetic al generatiilor contemporane. Datorita trecutului nostru istoric, al dominatiilor succesive, am fost obligati sa renuntam. Verbul a renunta este inscris in codul nostru genetic. Mai apoi, datorita sistemelor comunist si socialist, carora a trebuit sa ne supunem, am mostenit un mod de gandire specific. Ne-a fost impus termenul de proletar si ni s-a repetat mereu si mereu ca toti suntem egali. Asta insemnand ca nimeni nu poate fi mai bun decat celalalt, traducandu-se prin uniformitate.
Apoi a aparut o miscare care sa dezvolte o societate libera si democratica. Dar, pentru a dezvolta o economie libera trebuie sa fii capabil sa oferi servicii clientului. Pentru asta trebuie sa fii capabil sa ridici clientul. Asta inseamna sa pui alti oameni inaintea ta. Serviciile catre clienti sunt o mare problema la noi in tara, precum in toata Europa de Est, unde au fost prezente cele doua sisteme amintite mai sus. Pentru ca daca punem pe cineva inaintea noastra inseamna ca noi suntem mai putin importanti, deci nu mai suntem egali unii cu ceilalti. Daca ii ridicam pe altii, noi devenim mai putin importanti.
Dar daca tu ridici alti oameni, tu devii mai important. Nu te face mai important decat alti oameni, ci viata ta devine mai importanta. Secretul conducerii unei echipe nu este legat de putere sau de pozitie, sau de importanta numelui, sau prestigiu, sau despre bani. Ci a conduce o echipa este capacitatea de a ridica alti oameni, de a intampina nevoile oamenilor, capacitatea de a pune alti oameni inaintea ta, de a gandi mai mult la alti oameni decat la tine insuti.
Viata mea devine mai valoroasa daca ridic alti oameni.
Daca inveti sa dezvolti oameni in acest mod, le poti schimba viata si oamenii vor avea incredere in tine.
O alta problema in Romania dar si in restul Europei de Est este aceea de a discuta cu liderii. Noi nu am fost obisnuiti sa avem incredere in lideri, deoarece nu am fost obisnuiti sa avem incerdere in ei, pentru ca nu au fost prea buni cu noi. Liderii trebuie sa castige mai intai increderea oamenilor oferindu-le un serviciu, iar noi sa avem incredere in oameni. Ani de zile am fost pregatiti sa nu avem incredere in oameni.
Conceptul pe care trebuie sa ne focalizam este acela de a dezvolta o echipa, ca si cum am pune la un loc o echipa sportiva, sau o echipa muzicala. Trebuie sa dezvoltam o echipa in interiorul familiei noastre si o echipa in afacerea noastra. Aici intervine notiunea de unitate.
Unitatea nu este uniformitate. Uniformitate inseamna a ne comporta toti la fel, ceea ce este nesanatos. Noi suntem difetiti si nu putem fi caracterizati prin uniformitate.
Unitatea nu este nici unanimitate. E foarte sanatos sa nu fii de acord cu cineva intr-u totul sau cu tot ce ti se intampla.
Unitatea este spiritul dintr-o relatie:
-imi pasa de tine, iti pasa de mine;
-am incredere in tine, ai incredere in mine;
-eu te ridic pe tine, tu ma ridici pe mine;
-eu incerc sa te inteleg si nu trebuie sa castig intotdeauna un argument.
Unitatea este locul in care iei toate diferentele din oameni si toti isi mentin diferentele, dar toata lumea are un spirit de unitate. Nu vorbim unii in spatele celorlalti, spunem oamenilor ce gandim, dar o facem cu respect, invatam sa respectam alti oameni si ii lasam sa-si implineasca dorintele, invatam in mod sincer cum sa servim nevoile altora.
Aceasta este o cale exceptionala pentru lideri. Oameni diferiti, vin impreuna cu contributia lor individuala si formeaza o armonie, o echipa.
Romania s-a uitat spre Vest pentru a-si dezvolta economia si a vazut fructele succesului acestuia: bani, prestigiu, succes extern, stil de viata minunat. Ceea ce nu a vazut au fost alte fructe: fericirea, apropierea in relatii, familii sanatoase, echilibru in viata, stil de viata productiv. Dar nu a vazut mai ales radacinile care au produs aceste fructe: felul de a te descurca in fata stresului, a munci sarguincios, a construi alti oameni, a invata sa deservesti clientul, sa fii umil, sa fii cinstit. Acestea din urma sunt lucrurile care duc la adevaratul succes.
Vrei sa ai succes? Adica:
-vrei sa ai o familie extraordinara?
-vrei sa contribui la a schimba lumea?
-vrei sa faci cei mai multi bani pe care ii poti face?
-vrei sa ai un stil de viata minunat?
-vrei sa ai prieteni apropiati?
Focalizeaza-te la radacini, nu la fructe. Daca te bazezi sa ingrijesti radacinile, vei avea parte si de toate fructele in viata ta. Altfel vei obtine repede niste fructe, dar iti va lipsi bucuria din viata si te vei simti gol, ca si cum ti-ar lipsi viata.
A construi o echipa necesita o schimbare interioara. Este mai intai acea munca cu tine insuti pentru a-ti construi radacinile, valorile si apoi a le impartasi cu toti oamenii din jurul tau. Abilitatea de a construi o echipa reprezinta o parte foarte importanta a inteligentei emotionale.
Apoi a aparut o miscare care sa dezvolte o societate libera si democratica. Dar, pentru a dezvolta o economie libera trebuie sa fii capabil sa oferi servicii clientului. Pentru asta trebuie sa fii capabil sa ridici clientul. Asta inseamna sa pui alti oameni inaintea ta. Serviciile catre clienti sunt o mare problema la noi in tara, precum in toata Europa de Est, unde au fost prezente cele doua sisteme amintite mai sus. Pentru ca daca punem pe cineva inaintea noastra inseamna ca noi suntem mai putin importanti, deci nu mai suntem egali unii cu ceilalti. Daca ii ridicam pe altii, noi devenim mai putin importanti.
Dar daca tu ridici alti oameni, tu devii mai important. Nu te face mai important decat alti oameni, ci viata ta devine mai importanta. Secretul conducerii unei echipe nu este legat de putere sau de pozitie, sau de importanta numelui, sau prestigiu, sau despre bani. Ci a conduce o echipa este capacitatea de a ridica alti oameni, de a intampina nevoile oamenilor, capacitatea de a pune alti oameni inaintea ta, de a gandi mai mult la alti oameni decat la tine insuti.
Viata mea devine mai valoroasa daca ridic alti oameni.
Daca inveti sa dezvolti oameni in acest mod, le poti schimba viata si oamenii vor avea incredere in tine.
O alta problema in Romania dar si in restul Europei de Est este aceea de a discuta cu liderii. Noi nu am fost obisnuiti sa avem incredere in lideri, deoarece nu am fost obisnuiti sa avem incerdere in ei, pentru ca nu au fost prea buni cu noi. Liderii trebuie sa castige mai intai increderea oamenilor oferindu-le un serviciu, iar noi sa avem incredere in oameni. Ani de zile am fost pregatiti sa nu avem incredere in oameni.
Conceptul pe care trebuie sa ne focalizam este acela de a dezvolta o echipa, ca si cum am pune la un loc o echipa sportiva, sau o echipa muzicala. Trebuie sa dezvoltam o echipa in interiorul familiei noastre si o echipa in afacerea noastra. Aici intervine notiunea de unitate.
Unitatea nu este uniformitate. Uniformitate inseamna a ne comporta toti la fel, ceea ce este nesanatos. Noi suntem difetiti si nu putem fi caracterizati prin uniformitate.
Unitatea nu este nici unanimitate. E foarte sanatos sa nu fii de acord cu cineva intr-u totul sau cu tot ce ti se intampla.
Unitatea este spiritul dintr-o relatie:
-imi pasa de tine, iti pasa de mine;
-am incredere in tine, ai incredere in mine;
-eu te ridic pe tine, tu ma ridici pe mine;
-eu incerc sa te inteleg si nu trebuie sa castig intotdeauna un argument.
Unitatea este locul in care iei toate diferentele din oameni si toti isi mentin diferentele, dar toata lumea are un spirit de unitate. Nu vorbim unii in spatele celorlalti, spunem oamenilor ce gandim, dar o facem cu respect, invatam sa respectam alti oameni si ii lasam sa-si implineasca dorintele, invatam in mod sincer cum sa servim nevoile altora.
Aceasta este o cale exceptionala pentru lideri. Oameni diferiti, vin impreuna cu contributia lor individuala si formeaza o armonie, o echipa.
Romania s-a uitat spre Vest pentru a-si dezvolta economia si a vazut fructele succesului acestuia: bani, prestigiu, succes extern, stil de viata minunat. Ceea ce nu a vazut au fost alte fructe: fericirea, apropierea in relatii, familii sanatoase, echilibru in viata, stil de viata productiv. Dar nu a vazut mai ales radacinile care au produs aceste fructe: felul de a te descurca in fata stresului, a munci sarguincios, a construi alti oameni, a invata sa deservesti clientul, sa fii umil, sa fii cinstit. Acestea din urma sunt lucrurile care duc la adevaratul succes.
Vrei sa ai succes? Adica:
-vrei sa ai o familie extraordinara?
-vrei sa contribui la a schimba lumea?
-vrei sa faci cei mai multi bani pe care ii poti face?
-vrei sa ai un stil de viata minunat?
-vrei sa ai prieteni apropiati?
Focalizeaza-te la radacini, nu la fructe. Daca te bazezi sa ingrijesti radacinile, vei avea parte si de toate fructele in viata ta. Altfel vei obtine repede niste fructe, dar iti va lipsi bucuria din viata si te vei simti gol, ca si cum ti-ar lipsi viata.
A construi o echipa necesita o schimbare interioara. Este mai intai acea munca cu tine insuti pentru a-ti construi radacinile, valorile si apoi a le impartasi cu toti oamenii din jurul tau. Abilitatea de a construi o echipa reprezinta o parte foarte importanta a inteligentei emotionale.
Subscribe to:
Posts (Atom)