Saturday, June 2, 2007

Despre imaginea de sine

Zig Ziglar spune in cartea lui "Pe culmile succesului" ca ii descoperim cu usurinta pe cei ce si-au format o imagine de sine nefavorabila. Ii tradeaza firea lor critica si geloasa. Ei privesc cu invidie succesul si prieteniile de care se bucura cei din jur. Sunt gelosi - fara vre-un motiv anume - pe sotii, soti , prieteni sau prietene. Pentru ca nu se iubesc pe ei insisi, nu pot sa creada ca un reprezentant al sexului opus i-ar putea iubi mai presus de orice. In mod ironic isi apara gelozia sustinand in gura mare ca isi iubesc partenerul de viata "prea mult". In realitate nici nu-si iubesc si nici nu au incredere in partenerul lor de viata, pentru ca nu se iubesc si nu au incredere in propria lor personalitate. Traiesc din barfe, intrigi, zvonuri si minciuni. (Nu au invatat ca atunci cand arunca cu noroi, nu fac altceva decat sa piarda un teren pretios.)

Poate ca cea mai evidenta manifestare a unei imagini nefavorabile este modul in care reactioneaza persoana suferinda de aceasta boala in fata criticilor, dar si a veseliei generale. Nu pot sa accepte criticile sau ironiile la adresa lor, pentru ca le considera un mod prin care oamenii ii "pun intr-o lumina nefavorabila". Reactiile lor sunt extrem de exagerate in raport cu actiunile in sine.

Imaginea nefavorabila este rezultatul lipsei de motivatie. De multe ori, cand o persoana renunta sa lupte, abordand o atitudine indiferenta de genul "nu-mi pasa", o face pentru ca nu se vede in pozitia de "invingator". Acesti oameni se lasa cu totul in voia sortii plutind mereu in deriva.

Mai este o categorie de oameni cu o imagine deplorabila despre ei insisi - aceia care pun un accent deosebit pe lucrurile materiale: masini elegante, bani, pasiuni de moment, haine moderne, coafuri sau machiaje stridente. Ei traiesc cu sentimentul ca nu pot fi acceptati niciodata asa cum s-au nascut. Nesiguranta si neincrederea ii fac sa recurga la extreme ca sa-si faca prieteni si sa fie acceptati in societate. Pornesc de la ideea ca "totul trebuie incercat in viata" pentru a fi acceptat - "asa cum sunt".In mod tragic sfarsesc prin a avea doar pseudo-prieteni.

Avem intotdeauna tendinta de a actiona in functie de imaginea pe care o percepem despre noi. Acesta este motivul pentru care vedem adesea oameni care fac lucruri ridicole sau isi asuma riscuri inutile atunci cand sunt pe punctul de a-si realiza visul de-o viata. De exemplu, foarte multi sportivi care au petrecut ani intregi pregatindu-se pentru Jocurile Olimpice sufera adesea anumite "accidente" la antrenamente sau in timpul unui eveniment ce are loc cu putin inaintea competitiilor sportive. Ei nu se considera demni de medaliile de aur si fac in asa fel incat sa-si refuze rasplata pe care lumea intreaga ar fi dispusa sa le-o puna la picioare. Sau sotul si sotia care sufera de o imagine de sine deplorabila isi provoaca adesea partenerul de viata, starnind valuri fara vre-un motiv serios. Acest lucru creeaza resentimente, ceea ce duce invariabil la aparitia problemelor familiale.

In lumea afacerilor, o imagine de sine nefavorabila se manifesta prin promisiuni de moment, imposibil de realizat.In lumea vanzarilor, cei mai multi vanzatori vinovati de promisiuni desarte si de servicii deplorabile sunt cei ce au o imagine de sine nefavorabila. Nu accepta ideea respingerii si considera ca trebuie sa faca tot ce le sta in putinta sa-si convinga clientii sa le cumpere produsele.

Cativa pasi spre o imagine de sine sanatoasa:
1.Incepi prin a intelege ca nimeni de pe acest pamant nu te poate face sa te simti inferior fara voia ta.
2.Imbraca-te frumos si elegant - astfel vei privi cu mai multa speranta catre viitor si vei pasi mai increzator in viata, dar si in cariera.
3.Citeste biografiile si autobiografiile celor care s-au facut cunoscuti prin daruirea talentului si harurilor lor intregii omeniri.
4.Asculta-i cu atentie pe oratorii, profesorii si predicatorii care au cladit omenirea!
5.Cladeste-ti o imagine sanatoasa facand pasi mici.
6.Inscrie-te in clubul zambetelor si complimentelor! Cel mai nefericit om de pe pamant este cel care nu stie sa zambeasca.
7.Poti face un gest frumos pentru cineva! "Nimeni nu este inutil in aceasta lume - spune Charles Dickens - daca alina povara ce atarna pe umerii semenilor sai."
8.Alege-ti cu grija asociatii! Cauta oameni cu un caracter moral imbatabil, care stiu sa aleaga numai partea frumoasa a vietii si care se bucura de ea pana in adancul sufletului. Nu uita ca omul adopta modul de a gandi, manierele si caracteristicile celor in mijlocul carora traieste!
9.Concepe o lista cu trasaturile tale pozitive.
10.Concepe o lista cu succesele repurtate in trecut, care ti-a oferit cea mai mare satisfactie si incredere in propriile forte.
11.Evita lucrurile si oamenii care te demoralizeaza.
12.Persevereaza, in ciuda esecurilor de moment!
13.Intra intr-o organizatie, un grup, un club etc. cu scopuri nobile, care sa te solicite activ si sa te oblige sa vorbesti in public.
14.Priveste-te pe tine dar si pe semenii tai in ochi!
15.Daca este necesar incearca sa-ti schimbi aspectul fizic.

In momentul in care te vei accepta asa cum esti, este mult mai usor sa-i accepti pe cei din jurul tau, odata cu punctele lor de vedere.

1 comment:

Altcum said...

buna Camelia, as dori sa stiu niste nume de carti daca se poate despre Imaginea de Sine...sau legate de acest topic, si de dublarea aceasta dintre imaginea reala si cea cladita...multumesc frumos